Snorker din partner så du ikke kan sove?

​Plages du af din partners snorken, eller lider du selv af snorken, så er der hjælp at hente i form af en snorkeskinne.

Ca. 40% af alle mænd og 30% af alle kvinder snorker. Snorkelydene kan være meget belastende for både den der snorker og dennes omgivelser, men lydene kan derudover hænge sammen med obstruktiv søvnapnø forkortet OSA. 30-50% af alle snorkere lider i mere eller mindre grad af OSA.

Når vi sover slapper musklerne i halsen af. Afslapningen gør, at det bløde væv i svælget vibrerer og snorkelyde opstår. Når vi ligger ned reduceres pladsen i svælget, og der skal bruges større kraft på at få luft. Ved OSA suges svælgets vægge mod hinanden hvilket medfører, at vejrtrækningen besværes betydeligt eller kortvarigt stopper helt. Når der ikke kommer ilt nok til lungerne, ændres koncentrationerne af ilt og CO2 i blodet. Kroppen reagerer ved at sende besked til hjernen som “vækkes”, og alle muskler stimuleres sådan; at svælget igen åbnes og luften kan passere. På den måde bliver man “vækket” rigtig mange gange på en nat, hvis man lider af OSA.

Når man snorker vil man ofte vågne tør i svælget og måske med smerter i halsen, der går over efter kort tid. Ved svær snorken kan drøblen hæve op og genere i længere tid. Symptomer på OSA er bl.a. urolig søvn, svedtendens, behov for toiletbesøg om natten, hovedpine og træthed, manglende energi og en følelse af aldrig at være udhvilet. OSA kædes også sammen med øget risiko for forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og andre sygdomme f.eks. type 2 sukkersyge.

Hvordan virker en snorkeskinne?​

En snorkeskinne specialfremstilles til den enkelte patient, med henblik på at opnå den korrekte pasform og stilling af kæben under søvnen. Når du sætter skinnen i munden ved sengetid, sørger den for at holde underkæben lidt længere fremme end normalt, og der skabes en friere luftvej ned til lungerne. På den måde sikres mindre snorken, roligere søvn og eventuel tendens til obstruktiv søvnapnø modvirkes.

fb_nyheder_img

Vores snorkeskinne hedder en OSS-snorkeskinne. Den er specialfremstilllet i hvert enkelt tilfælde efter et aftryk af dine tænder lavet her på klinikken.

OSS-skinnen er udviklet i samarbejde mellem flere tandlæger, Tandlægeskolen i Århus og Odense Universitetshospital.

Firma

Tandlægerne Tingsgaard
& Mikkelstrup

CVR: 20298146

Kontakt

Tandlægerne I. Tingsgaard og E. Mikkelstrup
Vestergade 1-3
4230 Skælskør